Радев е бил уведомен за Пламен Николов преди връчването на мандата на ИТН

Булфото, архив
share

Във връзка с отправени от медиите въпроси относно връчения на 30 юли 2021 г. мандат за съставяне на правителство Прессекретариатът на държавния глава отговориха на въпрос бил ли е запознат президентът Румен Радев с номинацията на Има такъв народ за премиер. 

"Преди възлагането на мандат за съставяне на правителство от министър-председателя, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание, е представено Решение на парламентарната група на ПП „Има такъв народ“, с което посочват г-н Пламен Николов за кандидат за министър-председател и Декларация за отговаряне на условията за избиране на народни представители, на основание чл.110 във връзка с чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България", съобщиха от "Дондуков" 2.

Връчването на мандата на ИТН на 30 юли е противоконституционно и нелегитимно?

Радев връчи първия проучвателен мандат на ИТН миналия петък на церемония в 17 ч. по начина, по който е разписано в Конституцията. Мандатът бе приет от кандидат-премиера Пламен Николов, чието име стана известно на медиите преди самото събитие. В парламента се чуха мнения, че никоя от преговарящите партии за бъдещия кабинет не е била информирана за Николов. Няколко часа преди връчването на мандата като най-вероятната възможност за кандидат-премиер се спрягаше името на Петър Илиев. 

Още за това - вижте и във видеото: 

Водещи новини

Още новини