Проф. Минеков към хората от културата: Защо мълчахте 12 години?

Фейсбук
share

Продължава инициативата на Министерския съвет "Властта говори открито", в която министри от служебния кабинет отговарят на въпроси на гражданите. Вторият министър, към когото имаше отправени питания, е проф. Велислав Минеков.

Нашумялата влогърка Флора Стратиева бе поканене да зададе въпросите на гражданите. Хората се интересуват за управлението на читалища, за това как се избират директорите на културните институции и др. 

"Аз съм впечетлен от културните клубове в Турция, направени по идея на (първия президент на Турция Мустафа Кемал)Ататюрк, който видял от нашата възрожденска система", каза Минеков.

И посочи, че в югоизточната ни съседка има огромни библиотеки, хора, които съдействат на гражданите дори да си напишат домашните, коя книга да изберат и др. 

Кирил Петков отговаря на въпроси във фейсбук

Велислав Минеков коментира, че му прави впечатление, че на места има много големи хонорари. По думите му се наблюдава и политическа обвързаност. Той отговори на въпрос на балерина за заплащането в сектора. 

"Цялата тази общност мълча 12 години. Позволихте дерибеи да управляват", отбеляза той. 

И иронично каза: Целувайте ръката на директора и му благодарете три път. Минеков не пропусна да отбележи, че не одобрява ситуацията в театрите. 

Министерството на културата не е съгласувало проект за намеса по Централни хали - София

Минеков бе попитат дали Централните хали могат да бъдат превърнати в хипермаркет. Той посочи, че инвеститорският интерес е от преди 2 години.

„Имало е възможност няколко години подред това да се извади на светлина и да се говори. Това е дейнсот, която не засяга Министерството на културата. Халите имат нужда от огромен ремонт и реставрация“, коментира министърът.

Водещи новини

Още новини