Николай Василев: Никога не съм се чувствал по-готов за премиер

Булфото, архив
share

Приел съм да бъда кандидат за премиер. Никога не съм се чувствал по-готов за това. Това заяви в кратък коментар пред "24 часа" Николай Василев, който бе обявен от лидера на Има такъв народ (ИТН) за евентуален премиер.

"Надявам се да спечелим подкрепа в парламента", отбеляза още той. 

Преди дни лидерът на партията Слави Трифонов представи проектокабинета си, въпреки че резултатите от изборите не бяха окончателно оповестени и въпреки че все още не е стартирал новият парламент, не е започнала и процедурата по връчването на мандати. 

Реакциите за номинацията на Николай Василев, който бе част от НДСВ, са разнопосочни. Според едни той е старо лице, което е било в политиката по времето на Тройната коалиция, която остави след себе си съмнителни решения. Според други обаче Василев е консенсусна фируга, експерт, който се ползва и с авторитет в чужбина. 

Политолог: Ако продължи играта на его, отиваме на трети парламентарни избори тази година

Засега обявеният проектокабинет на Има такъв народ, които са първа политическа сила, не среща подкрепа. ГЕРБ-СДС настояват спечелилата избори партия да се погрижи за управлението на страната и да гарантира кворума в парламента. БСП не възприема ултимативния тон на Слави Трифонов и е готова да предложи свой състав на кабинет. Демократична България също реагира остро на това, че ИТН не търси диалог. Поведението на Трифонов среща неодобрение и от Изправи се! Мутри вън!. Мая Манолова пък предложи служебният кабинет да продължи да управлява страната.

На този фон ДПС са единствените, които не са заявили мнение по темата за състава на кабинета на Трифонов и възможностите за подкрепа. Движението обаче отрича взаимоотношения с лидера на ИТН.

Как Слави Трифонов представи кабинета си, който ИТН ще предложи, вижте в това видео: 

Водещи новини

Още новини