Проф. Велислав Минеков се срещна с посланик Митрофанова

Посольство России в Болгарии
share

Министърът на културата проф. Велислав Минеков проведе среща днес с Н. Пр. Елена Митрофанова, посланик на Руската Федерация в Република България. В срещата участваха още зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов и директорът на Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности”, д-р Петър Миладинов. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Още в самото начало на разговора бе отбелязано доброто сътрудничество в областта на културата между двете страни. Министър Минеков сподели идеи за неговото активизиране в различни области, като предложи обмен по линия на театрални постановки, музикални и музикално-танцови спектакли, съвместно гостуване на изложби на религиозни ценности от двете страни, а също така провеждане на конкурс по скулптура за млади художници.

От своя страна Н. Пр. Митрофанова предложи България да се включи в предстоящия “Art Camp”, иницииран от ЮНЕСКО, както и да се обмислят инициативи в областта на превод на художествена литература от двете страни, а също и партньорство в областта на филмовата индустрия.

С участието на зам.-министър Славов бе обсъдена и идеята за развитие на т. нар. религиозен туризъм, с оглед духовната близост между народите на Русия и България. Обсъдена бе и идеята за създаването на Школа за реставратори на православното изкуство, чийто център да е у нас. Н. Пр. Митрофанова сподели и за развитието на инициативата за обединяване на градове на античното наследство от региона с цел активизиране на туристическия поток.

Проф. Минеков: Първата и основна причина за кризата в културата е бюджетът, който е бил неглижиран

Н. Пр. Митрофанова предложи също провеждането на разменени Дни на духовната култура в Русия и в България, които да се превърнат в ежегодно културно събитие. Сподели и за възможността български студенти да се обучават с приоритет в руски висши училища по различни изкуства.

В края на разговора министър Минеков и Н. Пр. Митрофанова изразиха още веднъж готовността си за пълна подкрепа и сътрудничество за активизиране на културните инициативи и съвместни проекти на двете страни.

Водещи новини

Още новини