Ген. Димо Гяуров разкри използват ли се службите за политически цели

Кадър: Нова телевизия
share

"Съмнявам се, че всички искат да научат дали са били проследявани, когато встъпят в управление. Службите са мощно оръжие, което може да е изключително полезно в тежки моменти и в ежедневието. Успешното боравен с тях е много полезно", това заяви в предаването "Денят на живо" по Нова нюз бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров.

Според него, за да се отсъди, че дадена служба е работила за предишен премиер, трябва да има данни. Той допълни, че досега е изглеждало, че системата е достатъчно надеждна.

"Десетина години имаме устройствени закони, които регламентират дейността на службите, има и ротация, мислехме, че всичко е наред, но изглежда, че не е било така. Дългите отпуски на ръководителите будят подозрение", посочи бившият директор на Националната разузнавателна служба и добави, че системата е достатъчно надеждна, ако се спазват правилата.

Ген. Димо Гяуров: Разкритата шпионска мрежа е на доста ниско оперативно ниво

Той подчерта, че информацията от службите има за цел превантивност или да се вземат правилни конкретни решения, слабите места в системата са субективния фактор, възможно е да има злоупотреба със силата, която предоставя дадена служба.

За санкциите на лица и фирми в България от страна на САЩ Димо Гяуров заяви, че разузнаването няма отношение по прилагането на закона "Магнитски", а самото обявяване за него не е било изненада.

"Държавата трябва да бъде много внимателна с този проблем. Публикуването на имената не е нарушение на права, а цели да се предпазят останалите, самият закон "Магнитски" е насочен към ограничаване контактите с такива лица и фирми", заяви още той и предупреди, че са възможни обжалвания и ощетяване на държавата и данъкоплатците. А всеки заинтересован трябва да се консултира директно с американските власти, за да се избегнат проблеми и грешки.

Относно инцидента с МиГ-29 и майор Валентин Димитров Терзиев, Димо Гяуров изрази надежда, че пилотът ще бъде намерен, а отговорите на въпросите, които се задават в момента, трябва да се изчакат от разследващите органи.

Водещи новини

Още новини