Мартин Димитров: Трябва внимателно да бъдат одитирани машините за гласуване

Bulphoto, архив
share

Трябва внимателно да бъдат одитирани машините, включително с участието на граждани и журналисти, за да сме сигурни, че всичко е направено както трябва. Това каза пред БНР Мартин Димитров от „Демократична България“.

"Тази Централна избирателна комисия прави всичко възможно да въведе машинно гласуване, въпросът е дали ще стигнат машините, отбеляза Димитров в предаването „Преди всички“. Според него машините, с които разполага ЦИК, ще покрият секциите в страната. 4 хиляди лева е била стойността на една машина при предишната покупка, с новата цена нарастването е повече от двойно", поясни Мартин Димитров по повод условията на „Сиела Норма“ и прекратената обществена поръчка за доставка на нови машини.

"Светът е силно конкурентен и никой не би трябвало да се възползва от кратките срокове, за да иска подобни цени", смята той. 

Теглят жребия за номерата на партии и коалиции в бюлетината за изборите

Мартин Димитров вижда възможен изход от ситуацията в междуправителствено споразумение за използване на машини от друга държава.

„Проблемът идва и от това, че през годините бяха само наемани машини за гласуване“, заяви Димитров.

По думите му, ако са били закупувани тези машини, сега нямаше да сме в тази ситуация. Касирането на изборите не е казус и такова няма да има.

"За президентските избори казус няма да има, защото има достатъчно време", заяви още Мартин Димитров.

Водещи новини

Още новини