Финансовият министър обяви, че се подготвя актуализация на бюджета, клъвна и по ГЕРБ заради НАП

Novini.bg
share

Идеята е да се направи програма за възстановяване на българския бизнес с палитра от инструменти, където можем да използваме бюджетни средства доколкото е възможно и доколкото те са пренотифицирани в Европа, където не можем да мобилизираме всички извънбюджетни средства, както в е програмата за оборотен и инвестиционен капитал към малките и средни предприятия. Това заяви на брифинг в Министерски съвет служебният финансов министър Асен Василев, предаде репортер на Novini.bg

Той уточни, че ако фирмите работят и се възстановяват, ще има повече пари в бюджета за всички нас.

Властта предлага нови мерки в подкрепа на бизнеса, мярката 60/40 продължава още два месеца

Подготвяме актуализация на бюджета, която да запази текущите параметри, т.е. дефицитът да не се вдига, но да се преструктурират разходните пера така, че да се осигури финансиране за тези мерки до края на годината, за да може българските фирми да са равнопоставени с фирмите в другите държави в ЕС. Ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета за всички нас и ще може тези мерки за подкрепа, както и другите социални мерки, които вървят, да бъдат социално осигурени, без да натоварваме с допълнителни дългове нашите деца, коментира още той.

Асен Василев подчерта, че е важно да си дадем сметка, че държавата не произвежда пари, а ги взима от държавите и фирми и ги дава на други граждани и фирми, за да се подпомогне ефективната работа на икономиката.

За да дадем пари за мерки, трябва да ги вземем отнякъде или трябва да спрем течове и неефективни разходи, или да подобрим събираемостта. Министерство на финансите е фокусирано да работи и в двете насоки така, че парите, които трябва да се събират, да бъдат наистина събрани, парите, които се харчат, да бъдат максимално ефективно изхарчени. Затова и подготвената актуализация, която възнамерявам да внесем в момента, в който има парламент, ще бъде в тази насока – без да се увеличава дефицитът, да можем да оправим разходната и да видим колко ще можем да надсъберем в приходната част на бюджета, обясни служебният финансов министър.

Асен Василев: Течовете са навсякъде, искаме държавата да си влезе на мястото

На въпрос относно директора на НАП Румен Спецов министър Василев посочи, че за момента е доволен от работата му и не възнамерява да го освобождава от поста.

Най-голямата партия (ГЕРБ, б.р.) държа г-жа Галя Димитрова като шеф на НАП доста дълго време и видяхме резултатите от нейната работа, припомни служебният финансов министър.

Водещи новини

Още новини