Финансовият и здравният министри обявиха мерки за овладяване на кризата и ще има ли още кадрови смени

share

За изборите на 11 юли одобрените средства от МС са в размер на 57,1 млн. лева, като това включва пълно обезпечение на над 500 допълнителни секции в чужбина. Освен това са одобрени и допълнителни средства в размер на 11,1 млн. лева в случай, че епидемиологичната обстановка продължи и по време на изборите. Ако епидемиологичната обстановка не продължи, тези пари няма да бъдат необходими. След провеждане на обществена поръчка по доставката на допълнителните машини МФ е поело ангажимент да закупи допълнителен брой машини за изборите. Освен това ще се подсигурят средства за допълнително видеонаблюдение в училищата, ако такива са необходими. Това заяви служебният финансови министър Асен Василев по време на брифинг в МС, предаде репортер на Novini.bg.

Служебният здравен министър обяви, че ще бъдат осигурени ваксини за две години напред. Предвиждаме промяна в преимущественото ваксиниране. "С приоритет ще бъдат хората над 60 г. и с тежки хронични заболявания. Зелените коридори не се затварят, а се разширяват", заяви министър Кацаров.

Министърът на здравеопазването обясни, че страната ни се е присъединила към Европейския съюз в договора с "Пфайзер" и "Бионтех" за доставяне на ваксини и през 2022 г.

Финансовият министър предупреди, че започват сериозни проверки от НАП

По думите му страната ни има достатъчно ваксини.

Той обясни, че по този начин ще се ограничи заразата. "Ако ваксинираме възрастните хора и рисковите групи, ще решим проблема с пандемията".

Стойчо Кацаров призова хората да се ваксинират, за да бъде ограничена епидемията. По думите му желанието е да се нормализира ситуацията в страната.

От думите му стана ясно още, че предстоят кадрови промени. Според здравния министър от гледна точка на кризата не е необходимо в този му вид щабът за борба с коронавируса да продължи да работи. Все пак, ако министър-председателят сметне за уместно, може да остави щаба, добави той.

В момента тече проверка в Александровска болница, обяви д-р Стойчо Кацаров. Той уточни, че се работи по подаден сигнал и добави, че предстоят още проверки.

 

Водещи новини

Още новини