МО ще стартира първите процедури по отстъпено право на строеж за осигуряване на жилища за военнослужещите

Pixabay
share

Министерството на отбраната ще стартира първите процедури по отстъпено право на строеж за осигуряване на жилища за военнослужещите, съобщиха от ведомството.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е откроил пред журналисти недостига на жилища за военнослужещите като един от въпросите, за чието решение се работи и сега. Дълги години практика е било имотите на Министерството на отбраната, които са на хубави места в градовете, да бъдат подарявани на общини или продавани на частни фирми, е посочил Каракачанов. Подготвили сме цял списък от имоти, разположени в основните гарнизони - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, които под формата на отстъпено право на строеж ще бъдат обявени на търг и ще бъдат придобивани жилища в завършен вид, е разяснил министърът. През последните две години се подготвят всички необходими документи и предстои скоро да стартират първите процедури по отстъпеното право на строеж, за да може да бъде решен и този проблем. Министър Каракачанов е посочил, че в разработените проекти се предвижда освен жилищни блокове да бъдат изградени и детски центрове и градини за децата на военнослужещите.

Не са предприемани разговори за цената на втората група от 8 самолета Ф-16, е казал Каракачанов в отговор на въпрос за появила се в медиите информация, че те ще са много по-скъпи. Той е припомнил, че през август МО изпрати писмо до производителя "Локхийлд Мартин" за техните възможности за цени и наличности на самолети. Оттук нататък аз мисля, че това ще е работа за следващото правителство - да проведе преговорите. Когато се проведат разговорите, ще трябва да бъде внесен проект в Министерския съвет и в парламента, и ако Народното събрание го одобри, и каквато сума одобри, това ще бъде решението, е посочил министърът на отбраната.

Четвърти артилерийски полк в Асеновград отбеляза Деня на ракетните войски и артилерията

Той е отбелязал, че при преговорите ще трябва да бъде решен не само въпросът за цената на осемте Ф-16, но и за начина на плащане. "Едно е ясно, повече няма да има еднократно плащане, ще има разсрочено плащане. Но на колко вноски, какви суми е въпрос на преговори", е казал Каракачанов, който днес в Асеновград е участвал в проявите за Деня на ракетните войски и артилерията, честването на 108 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и на 93 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.

Водещи новини

Още новини