Ускорява се процесът по криминализиране на новите наркотици

Булфото
share

Това ще стане като списъците с контролираните наркотици бъдат извадени от Закона, където сега са описани в приложения, и бъдат включени в наредба, приемана от Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.

Само за няколко месеца, от средата на м. г., над 10 дизайнерски наркотика навлязоха сериозно на пазара. Още толкова бяха идентифицирани в лабораториите, след като са били иззети на улицата или при митнически контрол.

В началото на февруари т. г. бяха обнародвани промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като под контрол са поставени 25 вещества чрез вписването им в Приложение 1 на закона. На практика са изминали девет месеца от появата на проблема до неговото нормативно решаване. В същия период на пазара се появиха нови психоактивни вещества с подобни свойства, които не са в списъците на закона след последните поправки.

Правителственото предложение списъците да се актуализират от Министерския съвет ще сведе процеса на криминализиране на новата дрога до два-три месеца, което чувствително ще повиши и ефективността в борбата с тяхното разпространение.

С други предлагани промени се синхронизира законодателството с това на Европейския съюз и се подобрява контролът върху вноса на конопено семе.

Водещи новини

Още новини