Политолог: Народът все още не е готов да се раздели с Борисов

Фейсбук
share

По-важно е последното десетилетие, когато Борисов беше министър-председател и успя да наложи специфичния си политически стил, така че българите да свикнат с него. Това сподели в интервю за Агенция "Фокус" политологът и изпълнителен директор на социологическа агенция "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

,,Трудно ми е да синтезирам в няколко изречения, но един е основният въпрос в края на третия мандат на Бойко Борисов: дали българският политически процес в последните години стана такъв, защото Борисов повлия със стила си, или обратно - българският обществен живот, народът, респективно и българският политически процес са такива, няма как да бъдат по-различни, и просто в лицето на Бойко Борисов си намериха майстора, както народът е казал. Смятам, че Борисов даде каквото е в състояние да даде на българския политически живот. Личното ми убеждение, като гражданин, а не като политолог, е, че на България вече е нужен друг стил на управление, малко по-стратегическо, по-мениджърско и по-модерно'', коментира Симеонов.

"Маркет линкс": ГЕРБ е първа политическа сила

Той уточни, че през цялото време обаче се чуди дали българските политически реалности, общественият живот, социалната психология би позволила друг тип управление.

В момента нямаме управление, имаме следване. Борисов не управлява обществото, той го следва. Борисов не налага, той балансира. Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен нов стил на управление, който е малко по-стратегичен с дългосрочно целеполагане, а не толкова ден за ден, както сега, може да срещне отпор от самите българи. Защото не съм сигурен, че българите сме най-дисциплинираното общество, готово да се стяга, да прави реформи, да се разделя с част от достоянията си в името на поколенията, да затяга колана, обясни Симеонов.

Преди гонга на предизборната кампания

Според него Борисов допълнително някак си демобилизира обществото, защото то се е научило, че всичко, което поиска, може да получи тук и сега.

Понякога голямото лидерство е да можеш да казваш не, да кажеш на хората – сега ще е трудно, за да може за поколенията да е по-лесно. Страхувайки се за рейтинга си, Борисов не може да направи това. Кажи-речи цяло едно поколение в България е социализирано с идеята, че така се прави политика. Не съм сигурен, че така се прави политика, но след Борисов не съм и сигурен, че българите биха понесли друг тип политика, смята още Първан Симеонов.

Водещи новини

Още новини