Плевнелиев: Време е да погледнем отвъд магистралите

share

Време е да погледнем отвъд магистралите, категорично заяви  президентът Росен Плевнелиев на откриването на първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики на тема „Конкурентноспособност и инвестиционни приоритети”.

По думите му, по протежение на магистралите трябва да се изградят фабрики и индустриални зони, които да са групирани в клъстери.

Плевнелиев заяви още, че съветите до юни месец в президентството ще се занимават с „България 2020".

"Това е ясната теза на всички нас - икономиката е в основата на развитието, а за да се развиваме правилно, трябва да имаме дългосрочен план”, каза Плевнелиев.

„Клъстерът е това, което ще ни помогне да бъдем много по-конкурентноспособни, да съберем фабрики, институции, университети, неправителствени организации, изследователски центрове на едно място, за да могат по-ефективно да работят заедно. За да постигнем просперитет и развитие, трябва да сме конкурентноспособни, а за да сме конкурентноспособни, трябва да сме производителни”, посочи президентът.


„Развиват се тези нации, които предлагат най-продуктивната и най-добрата бизнес среда, за това днес си поставяме следните конкретни цели. Първо, да се договорим за водещите клъстери и политиките в подкрепа на тяхното развитие, които да залегнат в „България 2020". Второ, да формулираме решения за активна държавна политика за привличане на инвестиции. Трето, да подложим на обсъждане и потвърдим приоритети през икономическата политика на България до 2020 г. и четвърто да изработим нова индустриална стратегия и политика с фокус върху седемте индустриални клъстера на България. Това е земеделието и производството на храни, човешко здраве, транспорт и логистика, машиностроене, информационни и комуникационни технологии и аутсорсинг, химическа промишленост, електроника и електротехника”, посочи още президентът Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини