Кметът на Перник вдига такса смет, БСП се разграничи от решението

Булфото (архив)
share

Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от решението на кмета на Перник Станислав Владимиров за увеличение на такса смет в селата, съобщиха от пресцентъра на БСП.

В петък Общинският съвет по предложение на кмета реши таксата в пернишките села да се увеличи от 2,25 промила на 19,06 промила от данъчната оценка на имотите, което е близо 800 процента.

Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от действията на кмета на Перник Станислав Владимиров

Според Изпълнителното бюро на БСП това е недопустим ръст, особено в момент на криза и увеличаваща се бедност. От БСП определят решението на кмета като поредното, което е в противоречие със социалната политика на партията и предизборната платформа за местни избори. Каквото от БСП се обещава в опозиция, трябва да се изпълнява и в управление, подчертават от партията.

Според Изпълнителното бюро такова увеличение е неефективно и само ще направи несъбираемостта на задължения към общината още по-голяма поради невъзможността на хората да ги платят.

Перник ще кандидатства за обновяване на Двореца на културата

То не почива и на никаква законова логика. Новата такса смет би трябвало да отчита 6.5 процента ръст на минималната работна заплата и отчисленията по Закона за отпадъците, посочват от БСП.

"Подобни действия са в разрез с политиката, която БСП винаги сме отстоявали - за социална солидарност и подкрепа на нуждаещите се. Категорично се разграничаваме от тях и настояваме решението да бъде преразгледано", се посочва още в позицията на Изпълнителното бюро, която е приета след сигнали от жители на селата от община Перник.

Водещи новини

Още новини