Томислав Дончев: Планираме голяма инвестиция за дигиталната свързаност

Novini.bg
share

Вицепремиерът Томислав Дончев и транспортният министър Росен Желязков взеха участие в онлайн дискусия относно Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Миналата седмица вицепремиерът представи Плана "Иновативна България". В събитието тогава участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, както и представители на бизнеса и академичната общност у нас.

Томислав Дончев: Трябва да скъсаме с икономиката на ишлемето

Ще направим голяма инвестиция за дигиталната свързаност. Значението и необходимостта от качествени и адекватни електронни услуги днес става все по-силно. Изкуството е да бъде представен целият комплекс от мерки без значение от кой източник на финансиране те ще бъдат осигурени. Важно е да имаме висока удовлетвореност на потребителите. Целият инфраструктурен скелет за регистровата реформа и темата за киберсигурността ще бъдат ангажимент на бъдещата програма за приложна наука, иновации и дигитализация. За сметка на плана ще финансираме една ключова фаза на процеса – всички хартии, които се намират в държавната администрация да станат в машинно-четим формат, посочи Дончев.

,,Като част от мерките ще направим една голяма инвестиция за дигиталната свързаност. По бъдещата програма за развитие на човешките ресурси ще се финансират дигиталните умения, а самата дигитализация на предприятия ще бъде поета от бъдещата програма за бизнеса. Онлайн образованието ще бъде подпомагано както от ReactEU, така и от някои компоненти на Плана. Електронното здравеопазване се покрива от Програма „Добро управление“. Електронната идентичност също ще бъде подпомогната от Плана'', допълни той.

Водещи новини

Още новини