Томислав Дончев разкри възможен ли е нов локдаун в България

Кадър БНТ
share

Правителството успява да управлява кризата и има редица доказателства за това. Капацитетът на другите политически сили перманентно е под въпрос. Това заяви в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32994

Относно ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и предприетите мерки, Дончев обясни, че има огромна разлика спрямо мерките напролет като тотален локдаун и тези от есента.

Сега държавите от ЕС избират мерки, като се опитват да минат с минимум икономически щети. Ние се стремим към същото, образно казано - да се движим по ръба на бръснача.

3839 новозаразени с коронавирус у нас и още 58 починали за денонощие

Да, имаме списък с допълнителни мерки, но считаме, че към днешна дата няма нужда да бъдат предприети. За да се случи това, трябва да има увеличение на броя на заразените и увеличаване на смъртността.

Не искам това, което се случи в началото на годината в Испания и Италия, да се повтори тук. Ще направим всичко възможно, допълни вицепремиерът.

Дончев коментира и въпроса с предложението на Цветан Цветанов президентът Румен Радев да свика КСНС заради ситуацията с COVID-19.

При този труден институционален диалог, не знам как би изглеждал такъв съвет. Досега ние не сме чули никаква конкретна позиция от страна на държавния глава, смята Дончев.

Зам.-директор на столично школо почина от COVID-19

Според него, въвеждане на тотален локдаун след тази трудна пролет, ще е много тежък удар върху икономиката.

Ако ние като общество и държава искаме да сме по-богати, по-добре икономически, има само един път - да произвеждаме по-скъпи неща, такива каквито другите не могат, а не на ишлеме, не в по-евтин вариант за производството, обясни вицепремиерът. За това обаче е нужно икономиката да се развива в три основни направления - декарбонизация, зелена икономика и тотална дигитализация.

Относно т.нар. зелена сделка за намаляване на вредните емисии, Томислав Дончев обясни, че никой не може да даде отговор на въпроса докога ще работят централите с въглища в България.

Д-р Симидчиев: Дори да има локдаун, той не може да е 100-процентен локдаун

Въпросът тук е икономически - докога енергията ще бъде на конкурентна цена. По всяка вероятност, минната индустрия ще съществува през последните 5 години, може и повече.

Създаден е фонд за енергиен преход, ЕК ще ни помогне, разбира се, необходима е и местна мобилизация и концентрация на усилията, категоричен е вицепремиерът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32994

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини