Цвета Караянчева - от позор за парламентаризма до най-честния политик

Народно събрание
share

Парламентът започна днешното си пленарно заседание с разглеждането на проекта за оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. То е по искане на БСП и ДПС. Опозицията смята, че има поне 5 причини Караянчева да не изпълнява повече този пост.

Има критики, че шефката на парламента не изпълнява и Конституцията и разделя българските граждани. Имало и нарушаване принципа на разделение на властите, според БСП. Неглижарал се и парламентарният контрол, на който се задават въпроси към министрите от кабинета.

Основната критика обаче е за това, че Караянчева нарочно не вика в Народното събрание премиера Бойко Борисов.

Очаква се депутатите да гласуват оставката на Цвета Караянчева

"Самата госпожа или не разбира какво става, или се е взела насериозно. Караянчева се опитва да дублира поведението на премиера и президента в опит да изпъкне, но това не й се отдава и има гаф след гаф", коментира пък Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ДПС подчерта случаите, в които Караянчева говореше остро пред актива на ГЕРБ за протестиращите.

"Караянчевщината нямат място в българския парламент", категоричен бе той.

В защита на Караянчева се включи Славчо Атанасов от Патриотите. Той каза, че ДПС ги боли, че в Кърджали Цвета Караянчева е пробила крепостта. Депутатът от ВМРО бе категоричен, че познава Цвета и може да каже за нея, че тя е "най-честният политик" и "добра жена".

Ниският процент на доверие на парламента пък не е вина на Караянчева, изтъкна още Атанасов. 

"Никой от българския народ не обича говорилни, за това вина няма председателят на Народното събрание. Тя не може да спре безумията на някой от нас, когато се изказваме и тука тръгнем да се караме и това, че се излагаме пред целия народ. Според мен, колеги, направихте груба грешка с искането на оставката специално на този председател", изтъкна Атанасов.

Красимир Ципов от ГЕРБ също показа, че управляващите стоят зад Караянчева и оценяват факта, че тя ходи из малките населни места и се опитва да намери решения за проблемите на хората.

"Г-жо Караянчева, Вие не сте изгубили доверието на мнозинството, което Ви е избрало. Ние ще дадем своята подкрепа, защото оценяваме качествата Ви и уменията да ръководите този парламент", каза депутатът.

Междувременно от управляващите остро разкритикуваха и БСП за това, че употребява дебата за собствени цели. След два часа дебат се стигна и до момента, в който Нинова и социалистите напуснаха залата преди края на дебата.

"Когато президентът каже "Мутри, вън" и те (БСП, бел.ред.) излизат от залата", коментира Вежди Рашидов.

Водещи новини

Още новини