Десислава Ахладова: ЕК приветства реформите в антикорупционното ни законодателство

Getty Images (архив)
share

В Министерството на правосъдието ресорният министър Десислава Ахладова представи пред журналисти доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Първоначално беше предвидено това да се случи миналата седмица, но беше отложено.

Припомняме, че това е първият доклад по новия механизъм за наблюдение и сътрудничество, натоварен със задачата да съблюдава върховенството на закона във всички държави-членки на ЕС.

ЕК представя днес докладите за върховенството на закона в отделните страни

Европейската комисия акцентира върху сфери, приоритетно посочени, като тези области мога да кажа, че съвпадат с приоритетите на правителството. Комисията посочва, че бяха проведени серия от разследвания и акцентира върху усилията на българското правителство в борбата му срещу корупцията, посочи министър Ахладова.

,,Бяха предприети редица действия срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности като министри, заместник-министри и кметове. По тези дела се работи много активно с Германия и Италия. ЕК оценява положително работата на административните съдилища, отчитайки намаляването на времето за разглеждането на административните дела'', допълни още тя.

ЕК приветства цялостното приложение в борбата с корупция в частния сектор, като призовава България да продължи по пътя, по който е поела. Комисията очаква да работи съвместно с българските власти за по-ефективно разработване на антикорупционните стратегии, отчете още правосъдният министър.

Десислава Ахладова отбеляза, че България прилага нормативна уредба, по силата на която бива декларирана действителната собственост на дадена медия.

Относно липсата на законова регламентация за лобизма министър Ахладова увери, че в тази област България ще работи усърдно с Европейската комисия, за да бъдат проучени възможно най-добрите практики в Европа в тази насока.

Що се касае по проекта за нова Конституция, правосъдният министър уточни, че засега този проект е "замразен", тъй като се изчаква становището на Венецианската комисия.

Водещи новини

Още новини