Меглена Кунева: Отвратена съм от начина, по който се движи икономиката

Булфото
share

Няма сделка между нас и напусналите ДСБ. Човек или прави сделки, или това, което трябва. Аз съм избрала втория начин.

Това каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на сдружението "България на гражданите" Меглена Кунева.

"Има съвпадение на идеология, на мислене. Радвам се, че при нас идват млади хора, но това не ме учудва, защото това повтаря резултатите от президентските избори, на които много млади гласуваха за мен. Ограничих се да чета коментарите по тази тема, защото има много жлъч в тях", добави тя.

"Важни са вярващите, а не храмът, защото вярващите крепят храма" - така Кунева коментира думите на лидера на ДСБ Иван Костов, че отцепниците ще предадат и нея. "Политиката е кауза. Това са хора, които мислят почти по еднакъв начин с много хора, които вече са се присъединили към движението. Хората не са крепости и партиите трябва да разберат това. Всеки, който иска да държи до себе си важни хора от партийния апарат, трябва да може да ги мотивира и да им дава път за развитие", подчерта бившият еврокомисар.

Тя повтори тезата си, че според нея има картел между партиите, като даде за пример това, че между тях се правят споразумения за назначения на високи постове в държавния апарат. "Никъде няма такова срастване между политически и икономически елит, както в България, а в резултат на това хората живеят все по-зле", заяви Меглена Кунева, като подчерта, че е отвратена от начина, по който в страната ни се правят както избори, така и икономика. Тя уточни, че ако правителството може да си позволи увеличение на пенсиите догодина, тя е абсолютно "за". По думите й, критиките на БСП към намерението на кабинета противоречат на идеологията на всяка лява партия за социална справедливост.

Меглена Кунева се обяви за обща методология, по която да се изчислява минималната работна заплата в Европейския съюз. "Методология обаче не означава, че нашите заплати ще се вдигнат, а  че едни и същи компоненти ще влизат при изчисляването - ще сравняваме, образно казано, крушите с круши, ябълките с ябълки", обясни тя.

По думите й, управляващите не спазват заръката на премиера Бойко Борисов да не говорят  в бъдеще време. Според Кунева, срещата за цените на горивата е била направена, не за да се вземат реални мерки, а проблемът да се отложи във времето. "Правителството е най-големият търговец на време - купува и акумулира време. Заявяват се намерения - "ние се събрахме, за да решим" - минават месец, два, три година, и нещата си вървят постарому, нищо не се случва", категорична бе Меглена Кунева.

Тя заяви, че не е разчитала на подкрепата на БСП на президентските избори и уточни, че не би разчитала на такава подкрепа евентуално и на парламентарния вот догодина.

Водещи новини

Още новини