Правителството: Президентът поиска цялата власт

NOVINI.BG
share

Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов с изявление за медиите в Министерския съвет.

"За мен няма нищо по-болно от това - едни българи да бият други и затова благодаря на всички, които отстояват тезите си и на българските полицаи, които си изпълняват задълженията", заяви Дончев.

"Вероятно очаквате сега да кажа правителството иска оставката на президента, но няма да кажа това нещо", поясни той и заяви, че иска държавният глава да изкара мандата си, въпреки всичко.

Изявлението на представители от кабинета идва малко след изказване на президента Румен Радев.

 

Румен Радев призова отново протестиращите да не се поддават на провокации

 

"Правителството се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинение на съветниците на президента. Днес г-н президента поиска цялата власт, защото по процедура следва да създаде служебно правителство без парламент. Това правителство е единствената възможна конструкция, която може да се сглоби в Народното събрание. Като превод днешното му изявление значи, че иска цялата власт", коментира вицепремиерът.

"Искам да призова всички към малко повече мъдрост, особено полиците", каза той.

"Правителството не е на Бойко Борисов, МВР не е на Младен Маринов, Президентството не е на Румен Радев, но България е на всички България", заключи Томислав Дончев.

В извънредния брифинг участие все и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. "Тя заяви, че случващото се тревожи всички разумни български граждани. Това правителство е законно избрано и призиви за метежи ни напомнят за други практики и друго време", каза Сачева.

"Нека да мислим за това не просто как да подкрепяме псевдо проекта "Българско лято", а да мислим какво следва през зимата. Човек, който призовава към протести, трябва да знае на къде води държавата", заяви тя.

"Г-н Радев 24 часа не намери време и не коментира пробивът, че България е влязла в чакалнята на ERM II. Нека, ако някой има други планове за страната, да излезе и да ги каже", заяви Сачева и отново помоли всички да уважават институциите и да спазват мира.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов сподели, че на него никога не му се е вярвало, че ще трябва да прави подобни изказвания, особено за Румен Радев, който уважава.

"Историята на България е показала - когато сме разделени и институциите воюват, нищо добро не следва", заяви Каракачанов и призова всички за разумно поведение.Той сподели, че всеки има право да протестира, но никой да не посяга на чужда собственост и да спазва законите.

На журналистически въпрос дали Васил Божков стои зад протестите, Красимир Каракачанов заяви, че не знае кой е организаторът, но разкри, че от неговите прозорци на кабинета се е виждала футболна агитка. Той сподели още, че знае за случай за предложени 50 лв. на човек, за да участва в протеста.

 

Водещи новини

Още новини