Цвета Караянчева: Чрез Вазов се разпознаваме. Вазов ни събира!

Булфото, архив
share

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза значимостта на Иван Вазов не само за българската литература и култура, но и за българското самосъзнание.

Тя напомни, че патриархът е този, който е създал фрази, "които до такава степен са се превърнали в част от мисленето ни, че продължаваме да ги вмъкваме неусетно дори в обикновени разговори".

"Вазов обогати и разви българския език, като показа неговата гъвкавост в пълната палитра от човешки емоции. В гордост и любов, в състрадание и мъка, и да не забравяме смеха. Защото като ни даде Бойчо Огнянов, Македонски, Странджата, не забрави да ни даде също господин Фратю, Иванчо Йотата и Драгалевски и Чушкаров от „Двубой“. Във Вазов се оглеждаме. Чрез Вазов се разпознаваме. Вазов ни събира. Защото Вазов ще бъде с нас и сред нас, докато я има България!", отбеляза още Караянчева.

Днес се отбелязват 170 години от рождението на Иван Вазов. Роденият в Сопот писател, поет, драматург и публицист остава едни от най-хубавите произведения в българската литература, сред които "Под игото", "Немили-недраги", "Епопея на забравените". По случай годишнината излезе и специално издание със събрани разкази на Вазов, посветени на София - "Софийски разказа". Ново издание има и на романа "Новата земя", за който се смята, че преживе на Вазов не е бил оценен подобаващо.

А от днес през цялата седмица у нас се организират различни събития в чест на патриарха на българската литература.

Водещи новини

Още новини