Марси Рийс заменя Джеймс Уорлик като посланик на САЩ у нас (обновена)

share

България е получила искане за агреман с името на нов посланик на САЩ в София, твърди БТВ.

Това би означавало, че Джеймс Уорлик може да се върне в Съединените щати преди изтичането на тригодишния му мандат.
„Лично моето желание е да остана в България възможно най-дълго, но това е решение, което зависи от моя президент,” заяви посланикът.
„И нека да съм ясен докрай - все още няма решение колко още ще продължи тук моето пребиваване като посланик,” добави Джеймс Уорлик.

Според в. "Телеграф" името на новия титуляр на мисията на САЩ в България най-вероятно ще е Марси Рийс, която в момента е заместник на помощник-държавния секретар на Щатите по ядрената и стратегическата политика. Преди да получи настоящата си длъжност, Рийс е била посланик в албанската столица Тирана.

Информацията за предсрочното прекратяване на мандата на американския дипломат отдавна се коментира от представители на левицата. Румен Петков беше най-яростният критик на Джеймс Уорлик, като намекна, че посланикът използва дори наркотици. Лидерът на Атака Волен Сидеров се замеси преди време в скандал с дипломата, когато му връчи сметка за използваните от САЩ военни бази в България в елитен столичен ресторант. Според водача на националистите тогава американският посланик го е заплашил, че ще съсипе партията му. Американският посланик се превърна в първия дипломат, който се снима в български сериал - той имаше епизодично участие в "Стъклен дом", където играеше себе си.

Водещи новини

Още новини