Лиляна Павлова: Няма да даваме пари за възстановяване на плажните ивици

share

Държавата няма да дава пари за възстановяване на плажните ивици по Черноморието.

Това каза днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите й, в министерството има подадени 40 жалби от концесионери, които в момента се преглеждат. Павлова уточни, че през май и юни ще бъде направено ново оразмеряване на плажовете. При констатиране на намаляване на територията им, ще бъдат намалени и таксите на концесионерите. Министърът уточни, че огледите ще бъдат извършени от комисии, в които ще влизат представители на "Геозащита", на кадастъра и на МРРБ.

Павлова допълни, че има много искания и за оправяне на брегоукрепителните съоръжения по Черноморието. Според нея финансиране за това може да се осигури единствено по линия на междуведомствената комисия към Министерския съвет. Павлова припомни, че в момента приоритет е преодоляването на последиците от бедствието в село Бисер и брегоукрепването ще бъде финансирано, ако има пари. През тази година Варна трябва да определи приоритетите си, а през 2013 г. да има интегриран план за възстановяване и развитие на града, каза още Павлова. По думите й пари за реализиране на отделните проекти ще се търсят от оперативните програми през следващия програмен период.

За необходимостта от саниране на сгради в страната министърът посочи, че общините трябва да бъдат партньори в този процес. По думите й на 1 юли ще може да започне реално работата на проджект-мениджърите със сдруженията на собствениците. Този процес може да започне и преди да има проджект-мениджъри, стига сградите да отговарят на изискванията, допълни Павлова. Според нея живеещите в подходящи сгради могат вече да започват да провеждат общи събрания и да събират подписи, за да се премине после по-лесно към обследване и попълване на формулярите.

Министър Павлова и премиерът Бойко Борисов се срещнаха днес с участниците в пролетния семинар на фондация "Българска памет", който се провежда в курорта "Св.Константин и Елена". Обучението се организира за пета поредна година и в него участват български младежи и ученици от Западните покрайнини. Председателят на фондацията д-р Милен Врабевски уточни, че през тази година в семинара за пръв път участват и младежи от Македония.

Водещи новини

Още новини