България и Гърция ще продължат да работят за защита на общата ни граница

МВР
share

Четвъртото междуправителствено заседание дава възможност за потвърждение на стратегическото партньорство между двете страни във всички области от взаимен интерес, включително в областта на вътрешните работи.

Оценката дадоха вътрешният министър на България Младен Маринов, Михалис Хрисохоидис, министър за защита на гражданите на Република Гърция и Гиоргиос Кумуцакос, алтернативен министър по миграционната политика на Гърция. Днешната среща в Александруполис се осъществява само няколко месеца след посещението на двамата гръцки министри в България и е възможност за продължаване на конструктивния диалог.

Вижте какво се договориха Росен Желязков и министърът на инфраструктурата и транспорта на Гърция

Министър Маринов отбеляза, че в резултат на мерките, предприети от гръцка страна по общата ни граница, се констатира съществено подобряване на ситуацията. Има чувствително намаление на опитите за незаконно преминаване, а оперативната обстановка в най-уязвимите участъци се нормализира. В рамките на срещата беше отчетена ефективната работа на Съвместните контактни центрове – на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Кулата-Промахон, както и доброто ниво на осъществявания чрез тях информационен обмен. Младен Маринов увери гръцките си колеги, че продължаваме участието в операция „Посейдон“  на Фронтекс.

Общите действия по линия на дневния ред на ЕС в областта на миграцията и убежището бяха друг основен акцент на днешната среща.  Министрите потвърдиха партньорството на  България и Гърция по най-горещите въпроси и изразиха  готовност да продължат активна работа за защита на общите интереси.  Бяха споделени виждания относно бъдещите елементи на новия Пакт по миграция и убежище. Министър Маринов изведе най-важните от тях - засилено сътрудничество с третите страни, сигурни и защитени външни граници и създаване на всеобхватен механизъм за управление на миграцията на базата на точния баланс между солидарност и отговорност.

Външните министри на България и Гърция: Партньорството между страните ни е решаващо

Министрите отчетоха необходимостта от провеждане на съвместни полицейски операции по противодействие на контрабандата - едно от предизвикателствата пред двете страни. В рамките на полицейското сътрудничество бе припомнена успешната реализация по противодействие на телефонните измами. При нея в началото на годината в Гърция бе задържан български гражданин. Измамите са извършвани от България към Гърция спрямо гръцки граждани.

Облекчаването на работата на граничните контролно-пропускателни пунктове продължава да е наш приоритет, уточни министър Маринов и допълни, че българските гранични власти вече се подготвят за очаквания интензивен трафик през летния сезон, най-вече през ГКПП Кулата-Промахон. Той потвърди готовността за подновяване на съвместните наряди по линия на безопасността на движението.

Водещи новини

Още новини