Кутев пита знаел ли е Борисов за подслушванията на президента и шефа на ВВС

Фейсбук
share

Знаел ли е премиерът за подслушванията на командира на ВВС ген. Цанко Стойков - това пита депутатът от БСП Антон Кутев.

"Въпрос относно прилагане на специални разузнавателни средства от ДАНС спрямо командира на ВВС" е формулиран въпросът на социалиста, който е внесен на 31 януари. А от сайта на Народното събрание става ясно, че е в процес на обработка. ДАНС е специализираният орган към Министерския съвет. Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), която осигуря и прилага СРС-та, също е подчинена на Министерския съвет.

Застрашен ли е от импийчмънт президентът Радев?

Преди дни изтекоха разговори между ген.-майор Цанко Стойков и Румен Радев. От тях става ясно, че Стойков съобщава на държавния глава за проверка във връзка с назначаването на Десислава Радева във ВВС през 2014 г., когато тя още не е съпруга на президента. Темата повдигна въпроса дали е правомерно да се подслушва действащ държавен глава, а от прокуратурата побързаха да кажат, че разработката не е била срещу Радев и че това не били специални разузнавателни средстава (СРС). Не стана ясно защо е бил подслушван Стойков.

"Няма разследване около президента в момента. Главният прокурор беше сезиран от наблюдаващи прокурори, според които има неяснота по приложението на чл. 103 от Конституцията", обясни главният прокурор Иван Гешев.

Нинова: Опитват се да сплашат президента

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов поиска да се изчака да се провери случаят. Той е поискал служебна проверка по случая с генерал-майор Цанко Стойков. А докато няма резултати генералът остава начало на ВВС.

Същевременно премиерът Борисов каза, че няма да се меси в темата. Нареди и на своите от ГЕРБ да не коментират скандала. Реакциите на БСП бяха остри. Те възприеха изтеклите записи като видна атака срещу Румен Радев.

Водещи новини

Още новини