Яне Янев: Министри са давали гражданство на цели фамилии

share

72 на сто от случаите на даване на българско гражданство по предложение на министри за периода 2002-2005 година са за хора от страни като Армения, Русия, Украйна, Турция, Грузия.

Това обяви председателят на временната комисия "Марин" Яне Янев по време на редовното й заседание този следобед.

По думите му, най-много предложения за даване на гражданство за периода е направил Николай Василев. "Определени министри са давали гражданство на цели фамилии, не на един човек, а на цели фамилии", добави Янев, цитиран от Дарик.

Той разказа за случай, при който без ясни мотиви българско гражданство е получено за рекордно краткия срок от 16 дни. "Лица са получили българско гражданство за изключително кратък период от време. Има един рекорд - Самир Мохамед от Ирак е получил за 16 дни българско гражданство. Процедурата започнала на 22 юли и продължила до 8 август 2005 година", заяви Яне Янев. "Основните мотиви на тогавашния министър на икономиката Милко Ковачев Самир Мохамед да получи гражданство са, че България развива сериозен бизнес в сектора с търговия на цигари. „Основният предмет на дейност на тези фирми са в Благоевград, и подобни мотиви", уточни Янев.

Водещи новини

Още новини