Социалистите се готвят да си правят партийна телевизия

share

Кръгове в БСП обмислят проект за създаването на "червена" телевизия, твърди "Труд". В документ, с който всекидневникът разполага, се казва, че новата медия трябва да заработи преди парламентарните избори догодина.

В левицата
от доста време трескаво обмислят варианти за допълнителни канали, по които да стигат посланията на партията до електората им. Вестник "Дума" не бил достатъчен. От "Позитано" 20 се мотивират с това, че в една малка страна като Малта например социалистите си имат и радио, и телевизия, и вестник.

В тв проекта пише: "С наближаването на парламентарните избори се увеличават политически ангажираните хора у нас, което е гаранция, че може да бъде атакувана много голяма аудитория, раздразнена и отегчена от държавно контролираните медии." Основната цел е да се "измъкне от мъртвата хватка на цензурата, автоцензурата, и натиска от всякакъв характер на властта". Има специален текст, който гарантира, че репортерите ще отразяват "напълно свободно и пълно всички важни събития."

Идеолозите на проекта, който е раздаден на соцдепутати, не спират дотук. С приповдигнат патос те обясняват, че "притиснатите от държавата медии сега са наковалня. Предлаганата тук телевизия ще бъде чук". Разковничето за привличането на "интелигентната, мислещата и все още чувстваща публика" пък се корени в излъчването на "новини на всеки час, ограничено количество, но качествени документални филми за политика и история, както и популярни емблематични игрални филми от съвремието и близкото бъдеще".

Проектът има и финансова обосновка за 1 065 256 евро. Пълната телевизионна технология и инженеринг са изчислени например за 877 000 евро, основната приемо-предавателна наземна сателитна станция - 42 640 евро, а двупосочен спътников капацитет за непрекъснат трафик през 365 денонощия - 110 256 евро, и др. Броят на щатните служители - " творчески и технически персонал", се движи между 40 и 100 души.

От "Позитано" 20 обясняват пред "Труд", че не са обсъждали точно това предложение за телевизия.

Водещи новини

Още новини