Страхил Делийски: БСП ще реши изхода от предизборната надпревара

Novini.bg
share

За първи път от много избори насам резултатът от местния вот не е предизвестен. Това е качествено нова ситуация, която поставя и избирателя пред по-голяма отговорност. Това коментира пред БНР политологът Страхил Делийски.

Дългото оставане на власт на едни и същи хора носи след себе си определен тип корпоративни зависимости и отношения, които до голяма степен блокират цялостното концептуално развитие на града, добави той.

Делийски подчерта, че ако управляващата партия изгуби София, ще последва "имиджов символен резултат": "Да държиш столицата означава много в символен план. София и големите градове, този конструкт, зависи от добрите отношения на централната власт. При неособено доброто състояние на публичните финанси на голяма част от общините добрите отношения с централната власт гарантират прилично функциониране на общинските дейности. Затова е важно отношението местна – централна власт, а в ситуация на недобра финансова конфигурация това ражда все повече зависимости. Този, който "държи" София и големите градове, е силният политически субект".

По думите на Страхил Делийски, "при положение че не сме в горещата фаза на кампанията, взаимоотношенията Мая Манолова – БСП са все още политически леко неизяснени": "Очевидно е, че Манолова тича в своя писта, но в същото време прави невъзможно БСП да развие в същина собствената си кампания".

Изходът от предизборната надпревара ще реши БСП, категоричен е политологът.

Според него фокусът върху кмета измества по-важната тема – тази за структурата на Общинския съвет: "Защото всъщност там е политическото пространство. Кмет без смислено мнозинство е с вързани ръце".

Ако БСП иска да даде сигнал на избирателите си в страната през изборите в София, трябва сериозно да се потруди за чувствително увеличаване на присъствието си в Общинския съвет, заяви Делийски.

Според него пред Йорданка Фандъкова има най-големи шансове да спечели кметското място на първи тур, но това не гарантира печеленето на изборите като цяло.

Водещи новини

Още новини