Менда Стоянова: Всички ще върнат парите от надвзетите субсидии

Нова телевизия
share

Считам, че субсидиите са изчислявани правилно, така както повеляват текстовете на закона. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по повод надвзетите партийни субсидии.

От 2001 година досега те се изчисляват на базата на общата сума, която е предвидена по член 27 – като се вземат всички подадени действителни гласове за партиите и коалициите и се умножат по 11 лева. Преразпределят се гласовете на партиите и коалициите, които са останали под бариерата, каза Стоянова.

Ще върнем парите и всички ще ги върнат, заяви Стоянова.

Аз не съм сигурен, че всички политически сили са в състояние да върнат тези средства, посочи депутатът от БСП и зам.-председател на правната комисия в парламента Филип Попов.

Тук проблемът е в Министерството на финансите. Искаме оставката на финансовия министър, защото е негова отговорността. Ние сме създали Закон за бюджета, където ясно е казано, че субсидията е 11 лева. В разследването на прокуратурата ясно е указано на мнистъра на финансите да окаже по-голям контрол, което ще покаже, че той не е упражнил такъв, заяви Попов.

БСП няма нищо общо с това, че министърът на финансите е превел не 11, а 13.25 лева. За това си действие той трябва да носи политическа отговорност, ако не наказателна, каза още социалистът.

Субсидии за партиите трябва да има, защото ако ги няма, няма как да има плурализъм и демокрация. Друг е въпросът, че трябва да се направи по-ясна регламентация за какво да се харчат тези пари, подчерта Менда Стоянова.

Водещи новини

Още новини