Правителството дава 60 млн. лв. за още ненаписан софтуер

Булфото
share

Обществена поръчка за несъществуващ софтуер на стойност 60 416 666 лв. без ДДС е обявил Министерският съвет. Това съобщава пред в. "Преса" депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев. Той казва, че вече е отправил въпрос към премиера по темата.

От Агенцията за обществени поръчки става ясно, че кабинетът търси фирма-посредник, която да закупи от Microsoft последната версия на Windows 8. Тази операционна система обаче се очаква да се появи на пазара най-рано през есента, коментира Курумбашев. Главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков казва, че е преговаряно с Microsoft и е постигната с 40% по-ниска цена. Първоначално фирмата поискала 87 млн. лв. Желязков твърди, че става дума за софтуерна осигуровка и допълнителна доставка на сървърни лицензи. Той обяснява, че този търг ще реши проблемите в администрацията, в парламента, в президентството и в съдебната власт. Според последния договор, сключен от министър Николай Василев през 2007 г, държавата придобива собственост върху лицензите и по силата на този договор тя притежава права на всички версии до Windows 7 включително. Курумбашев коментира, че министерствата изобщо нямат необходимост от обновяване на операционните си системи, защото работят с допотопни компютри. Той даде пример с КАТ, където използват система DOS.

В поръчката е записано, че ще откупим 96 000 лиценза. Вяра Панайотова от правителствения отдел Обществени поръчки бе категорична, че притежаваните държавни лицензи са 96 000. Бившият министър Николай Василев обаче твърди, че са 65 000.

Водещи новини

Още новини