Ципрас: Енергийната сигурност и диверсификацията остават много важни приоритети за целия ни регион

Правителствена информационна служба
share

От Гърция много обичат да идват на отдих и почивка в България. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас преди с премиера Борисов да дадат старт на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

“От тук към Гърция хората ходят на море, а от нашата страна към България идват на планина", каза още той.

Двамата обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в различни области. Преди първата копка Ципрас бе посрещнат традиционно с питка, мед и сол.

 

"Благодаря горещо на Бойко Борисов за топлото посрещане. Границата ни някога разделяше два различни свята, а днес е един преход между две страни и два народа, които си сътрудничат. Енергийната сигурност и диверсификацията остават много важни приоритети за целия ни регион. Обеден съм, че преходът към по-чисти енергии изисква активно участие на всички страни от региона", допълни Алексис Ципрас.

"Искаме да превърнем Балканите в един регион на развитието", коментира той.

"IGB ще черпи газ и от терминала за втечнен природен газ, който ще бъде изграден в Александруполис", разкри Ципрас.

"Свързаността на Балканските страни чрез мрежи за пренос на енергия, е нов решаващ залог за нашия регион", допълни гръцкият премиер.

 

Във видео обръщение заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович заяви, че приветства старта на изграждането на газовата връзка. „Проектът IGB е един от ключовите за изграждането на Европейския енергиен съюз. Днешният ден е исторически за всички европейци - както за тези, които живеят в Гърция и България, така и за всички останали, включително в Брюксел. Проектът ще съдейства за повишаване на енергийната сигурност и по-добре интегриран регионален газов пазар. IGB осигурява ключовите елементи от стратегията на ЕС за развитие на сигурна и устойчива енергетика. Твърдо съм уверен, че първият газ по интерконектора ще потече през януари 2021 г.“, каза заместник-председателят на ЕК.

„Днес се реализират договореностите между президента Илхам Алиев и премиера Бойко Борисов. Изразявам благодарност към българската страна, защото това е един от мащабните проекти в Южния газов коридор, по който България ще получава газ от Азербайджан“, заяви Ягуб Еюбов – първи заместник министър-председател на Република Азербайджан, който също участваше в церемонията в Кирково.

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Водещи новини

Още новини