Румен Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайна вечеря

Булфото (архив)
share

Коментарът на премиера Бойко Борисов за консултациите при президента Румен Радев за избор на нов главен прокурор бил "изкуствена драма", коментира пред журналисти в Благоевград държавният глава.

"Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати в къщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона. Затова мисля, че тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор", допълни Радев. "Обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност", допълни той.

По повод преговорите за закупуване на изтребители, той се надявал "правителството в стремежа си да намали цената, да не посяга на целостта на пакета и способностите, защото това ще обезсмисли целия проект".

Според него трудно дори можело да се говори за преговори. "След като правителството и Народното събрание задраскаха състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно може да говорим за преговори. Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото идват избори", допълни той. Твърди, че се неясни условията и за индустриално сътрудничество и офсет. "Мисля, че в този много важен проект не трябваше да се подхожда с лозунги и заклинания, а с реални аргументи", каза държавният глава.

В Благоевград той бе гост на церемонията по дипломирането на 25-ия випуск в Американския университет. "Вярвам, че младите хора от десетки държави, които избраха за свое семейство Американския университет и приеха красивия Благоевград за свой втори дом, ще бъдат пример за своето и за следващите полокения", поздрави абсолвентите държавният глава, като част от приветствието си произнесе на английски език.

На церемонията по дипломиране на 197 бакалаври от 17 държави и 21 магистри, присъстваха княгиня Мария Луиза, Елена Поптодорова и др. Почетен оратор бе министърът на икономическото развитие на Косово Валдрин Лука, който е завършил АУБ през 2005 г.

Предприемачът, възпитаник на АУБ, Елвин Гури получи специалната награда на княгиня Мария-Луиза Почетното звание "Доктор хонорис кауза" пък бе присъдено на световноизвестния учен проф. Минко Балкански.

Водещи новини

Още новини