Радев: "Апартамент гейт" е само върха на айсберга на ширещата се корупция и не се лекува с оставки

Булфото (архив)
share

Предложих проект на становище на КСНС, но то не се прие. Имаше разминавания и ще ви запозная накратко с тях.

Това обяви президентът Румен Радев след приключването на Консултативния съвет по национална сигурност на тема "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".

"Има разминаване за ефективността на дейността на КПКОНПИ. Има разминаване в оценката за това как НС контролира работата на КПКОНПИ. Има пасивни методи в борба с корупцията, които се фокусират главно върху сигнали. Виждаме и още един сериозен проблем - лица, които отговарят за избора на членовете на КПКОНПИ, не могат да бъдат проверявани качествено. Решенията, които предложих, са НС да разгледа и да приеме нов закон за борба с корупцията, като в него бъдат отстранени всички нередности. НС да направи комисия, която да разгледа дейността на КПКОНПИ. Пълна проверка на всички лица, които са замесени в последните скандали. Тези проверки да бъдат напълно публични", разкри президентът.

"Нямах намерение да свиквам КСНС. Преди година свиках КСНС точно по тази тема- предстоящото приемане на закона за борба с корупцията. Още тогава споменах, че в него има много нередности. Управляващите приеха един беззъб закон, чийто нередности виждаме днес. Срещам съпротива на всички свои предложения за борба с корупцията. Предупреждавах, че разпадът ще продължи, ако няма промени и ясни критерии в борбата с корупцията. Предупредих и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани кадри. Това не се случи. Напротив - институциите продължиха да неглижират проблемите с корупцията. Институциите не реагираха по никакъв начин на последните скандали и продължиха да мълчат. За мен това означава криза на държавността, която е свързана с националната сигурност. Това е причината да свикам КСНС. Председателят на КПКОНПИ имаше проблеми по същата тема за апартаментите и за това отмених поканата си към него. Докладът на КПКОНПИ до мен показва, че има огромни проблеми в противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Липсва реален и ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ. Това най-добре се вижда от начина, по който беше избрано ръководството на КПКОНПИ", даде пример Румен Радев.

"Призовавам за ясни и незабавни действия от страна на институциите по тази тема. Трябва да се сложи край на наглото държане на определени политици. Те се чувстват безнаказани. "Апартамент гейт" не може да се лекува с оставки. Оставките вършат работа само за партиите. Нужни са ясни, точни и незабавни мерки за борба с корупцията. Нужни са ефективни присъди. "Апартамент гейт" е само върха на айсберг на ширещата се корупция - това е мнението на обществото. Сред хората се говори, че политици, висши чиновници и магистрати демонстрират необясним лукс, имат имоти и в чужбина. Всичко това се случва на фона на срамните пенсии. Не случайно казвам и магистрати, защото борба с корупцията не може да се води с прогнила съдебна система. Има криза на доверието. За това трябва да се вземат незабавни мерки и те да изпреварват журналистическите публикации. Трябва да покажем, че има държавност. Трябва да покажем, че всички носим отговорност. Искам да благодаря на медиите, които започнаха този процес. Искам да призова всички българи да проявят нетърпимост към всички форми на корупция", завърши президентът.

Водещи новини

Още новини