Екатерина Захариева: Боли ме, че по важни политически въпроси, България говори на два гласа

share

Венецуела е една от горещите точки в света от повече от година и половина. Там има хуманитарна криза, правят се опити да се успокои ситуацията, затова ние се учудваме от реакцията на БСП и президента, тъй като това не е нова тема. България няма някакви сериозни геополитически интереси във Венецуела. Със сигурност, тогава когато има тежка хуманитарна криза и нашите съюзници призовават и правят опити за успокояване на ситуацията, в никакъв случай не можем да останем безучастни. Ние не подкрепяме потъпкването на човешките права. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Панорама" по БНТ.

По думите на вицепремиерът във Венецуела се принуждават хората или да гласуват за Мадуро или да гладуват. „Хората в страната се хранят с купони“, каза Захариева.

На въпрос защо тогава сме се забавили толкова с позицията си, външният мнистър отговори: „Имахме надежда, че след 10-те кръга преговори ситуацията ще доведе до нови легитимни президентски избори. Това обаче не се случи. Има социологическо изследване от последните дни, от което се вижда, че 82% са срещу Мадуро. Нека да дадем шанс на венецуелците сами да изберат своя път“, призова тя.

„Не сме взели решението прибързано“, увери Захариева. По повод различните позиции на президент и правителство, тя коментира: „Отговорността във външната политика е на правителството. Мен ме боли от това, че по важни политически въпроси България говори на два гласа. Страната ни не печели от това. Аз не мога да разбера къде е интересът на България в позицията на президента. Нито една демократична държава не признава Мадуро“.

„Изключително неприятна е ситуацията с обострянето на отношенията между две европейски държави - Франция и Италия. Това е прецедент“, коментира външният министър.

А по повод позицията на страната ни към Македония, Захариева заяви: „Учудих се от думите на президента Радев, че не сме искали становището му по Договора с Македония. Това не е вярно“, категорична бе тя.

Водещи новини

Още новини