Министерството на културата прекрати обществена поръчка за нови фестивали

share

Министерството на културата прекрати възлагането на обществена поръчка за нови фестивали. Това се наложи след натиск на фестивални организатори от цялата страна, съобщи БНР.

Две пресконференции по една и съща тема белязаха днешния ден. Концесията за обществена поръчка в случая, подадена от Министерството на културата, е погрешна, каза Юрий Вълковски от Фондация за градски проекти. "Този конкурс е в директно противоречие на регламента на титлата "Европейска столица на културата" и ако продължи по този начин на България ще й се наложи да дава официални обяснения пред ЕК. Не е нужно да се набъркваме в още един международен скандал. Съдържанието на тези фестивали, така както е формулирано, ще бъде проблематично. Ще бъдат дадени 2,5 млн.лв. за еднократни събития", заяви той.

Според заместник-министъра на културата Митко Тодоров самото задание, спуснато от ЕК по проекта, предполага, че фестивалите трябва да бъдат насочен към развитието на българския туризъм. Неотменимо условие и при новата процедура ще бъде кандидатстващите организации и до сега да не са получавали пари от бюджета. За условията по кандидатстването Тодоров обясни: "За първи път се срещаме, а не аз да дойда при министъра на културата и да защитавам колко е гениален моя проект и какво ще направим , а вече там се определят някои неща, които касаят критерии, условия, конкурсно начало и устойчивост".

"Няма да се предоговаря цялото споразумение, а ще бъдат преосмислени само отделни текстове. Новите обсъждания не могат да продължат прекалено дълго, защото има опасност парите да бъдат загубени", каза още Тодоров.

Новата обществена поръчка няма да бъде обвързана с кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 година.

Водещи новини

Още новини