Меглена Кунева: Не съм виновна за АСТА

Булфото
share

Попадането на страната ни в сив списък на Европейската комисия не налага санкции, а ни поставя под особено наблюдение, показва къде трябва да коригираме икономиката си. Това е зле за самочувствието ни, защото ние чакаме да бъдем похвалени за затягането на коланите.

Това каза в сутрешния блок на БНТ бившият български еврокомисарт Меглена Кунева по повод информациите, че България попада в списък със страните от ЕС, които са най-уязвими за икономически и социални сътресения. Списъкът е съставен от експерти на Европейската комисия.

По думите на Кунева, тази оценка е на база на поне 30 критерия и по тях работи много голям екип от Европейската комисия. Ние трябва да си отговорим на въпроса по-добре ли живеем от вчера, работи ли малкият ни и среден бизнес, в ред ли е здравеопазването ни и образованието. Трябва да подобрим тези сектори. Търговските споразумения са част от икономическия растеж, но като гледам как се преговаря, мисля, че икономическите ни партньори не знаят какво искаме при преговори", подчерта тя.

По повод обвиненията на бившия си колега от НДСВ Борислав Цеков за предателство по  споразумението АСТА, Кунева заяви, че ЕК е излязла с двама от своите говорители, които са казали, че не може да се държи отговорен еврокомисарят за потребителите за подобно споразумение. "Въпросът е, че страната ни е пропуснала тези преговори. Аз ще поискам справка, за да видим как са протекли преговорите между Министерството на икономиката и европейските ни партньори. АСТА е само едно от споразуменията с Европейската комисия, има десетки такива", добави бившият еврокомисар.

Водещи новини

Още новини