Адвокат: Впечатляващо е усърдието, с което прокуратурата изтезава Иванчева и Петрова

Нова телевизия
share

От времето на комунизма следствените арести се използват за средство за изтръгване на показания от следствените лица. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия адвокатът и правозащитник Михаил Екимджиев по повод разпратените от омбудсмана Мая Манолова до медиите снимки на килията, която обитават вече седем месеца бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова

В следствените арести месеци наред пребивават при средновековни условия невиновни по правовата презумпция хора. След това всички плачем в Страсбург, както ще стане и сега, заяви Екимджиев.

Специално за делото "Иванчева и Петрова", впечатляващо е усърдието, с което прокуратурата изтезава тези жени, впечатляващи са показността и зрелищността на техния арест. Тук има някаква паралегална цел, има някакво внушение - "дори да не ви осъдим, ще ви покажем какво се случва с човек, който се грижи за градинки и зелени площи вместо да се грижи за интересите на строителните предприемачи", посочи адвокат Екимджиев.

Имаше период, в който следствените арести бяха с много по-тежки условия, бяха под земята. Това, което се вижда в случая с Иванчева, е само върхът на айсберга. В арестите има заразни болести, има гризачи. Нищо съществено не се прави в тази посока, просто държавата кротко плаща за безхаберието на прокурори и следователи, за които е важно да има едно място, където да се наказват предварително невиновни хора, каза още адвокат Михаил Екимджиев.

Водещи новини

Още новини