Румен Радев: Въпросите с "Олимпик" и Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представят (видео)

Novini.bg
share

В държави, в които има равпоставеност, при изпращане на оферти за придобиване на самолет, се спират всякакви срещи. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти във връзка със скорошно пътуване до САЩ на делегация от Министерството на отбраната и коментари, че така се дава предимство на някои от офертите по проекта за придобиване на нов самолет, предаде репортер на Novini.bg

Разбира се, трябва да се водят всякакви срещи, посещения и това е добре, за да има повече информация. В държавите, в които има равнопоставеност, от момента, в който се изпрати искането за предоставяне на оферти до неговото получаване, спират абсолютно всякакви срещи, посещения и договорки. Единствената възможна среща е конференция, на която всички участници получават информация.

Той посочи, че пътуването до САЩ е решение на Министерство на отбраната и поясни, че то не е съгласувано с него.

По думите на държавния глава случаите с "Олимпик" и Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представят. Тук не става въпрос за технически отказ, за немарливост и некомпетентност на няколко държавни служители. Тук става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация, за абдикация от отговорност, за криза в доверието в държавността. В момента, в който правителството поема писмени ангажименти към нашите европейски партньори и европейските институции за ясни условия за подготовка за приемане европейския валутен механизъм, касаещи засилен контрол на застрахователния и пенсионно-осигурителния сектор, касаещи засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията, засилени мерки за ефективно управление на държавните предприятия, в същото време гърми Търговският регистър и всява хаос в бизнеса. В същото време имаме скандала в застраховането, който показва, че на практика няма надзор. В същото време имаме увеличаване на капитала на държавната консолидационна компания с 500 млн. лева за ремонт на язовири по абсолютно непрозрачен начин. В тази ситуация как да искаме да има доверие в институциите вътре, как да искаме да има доверие и отвън. Неслучайно непрекъснато се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверка на България - и за Шенген, и за Еврозоната, заяви Радев.

Трябва да се работи за доверие. Това означава много, подчерта Румен Радев.

Рисковите фактори пред българските военновъздушни сили продължават да стоят – недостатъчно изправна авиационна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, оттам и изключително ниско количество летателни часове, което завишава риска от авиационни произшествия до неприемливо високи нива. Трябва вече да има такива технологии, които да ни позовляват да имаме съвместимост и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите заедно с нашите съюзници. Такива технологии в момента липсват, каза още президентът, който участва в честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация в авиобаза "Враждебна".

Водещи новини

Още новини