Българска програма ще бори двойния стандарт при храните в ЕС (видео)

Novini.bg
share

Европейската комисия одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните в Европейския съюз, която е на стойност 1.3 млн. евро. Това каза на извънреден брифинг евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, предаде репортер на Novini.bg

Имаме поредна ефективна крачка в решаване на проблема с двойния стандарт с храните и напитките в Европейския съюз. Европейската комисия одобри пилотния проект, предложен от мен и колегата евродепутат Андрей Новаков, за справяне с двойния стандарт. Той е одобрен с най-високата възможна оценка – с клас "А", така че вече ще има българска програма, свързана с борбата с двойните стандарти с храните и напитките в Европейския съюз, която ще е на стойност 1.3 млн. евро. Тя ще подпомага всички потребителски организации, контактите им с държавните органи и провеждането на тестове за борба с двойния стандарт в различните стандарти. По този начин ще да могат да се завеждат колективни потребителски искове там, където правата на потребителите са нарушени, добави Радев.

Очакваме организациите да станат абсолютно пълноценни в това да защитават потребителите, заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

До края на месец август ще внесем предложение за промяна в бюджета на Европейския съюз на стойност 1,3 млн. евро и очакваме тази програма да заработи до началото на 2019 г., уточни той.

След многобройните изследвания позицията на ЕК за двойния стандарт се промени, но все още има да се направи много. Искаме да се промени отношението на европейците към двойния стандарт и да има единен европейски орган, който да работи по темата. Когато говорим за Европа на две скорости, категоричен пример е двойният стандарт при храните и напитките, заяви Емил Радев.

Двойните стандарти са огромен бич за ЕС и ние ще направим всичко възможно за премахването им. Даваме още едно оръжие в ръцете на потребителските организации. Надяваме се те да поемат щафетата, подчерта Радев.

Ако има нещо, което ме прави щастлив, то е, че програмата не се промъкна, а беше приета единодушна, отбеляза Новаков. Тази програма ще работи във всички европейски държави. Ще има обмяна на опит между отделните пиотребителски организации в отделните държави, посочи той.

Водещи новини

Още новини