"Отворено общество": Трябва да има поне 10 депутати от ромски произход

share

Ако допуснем, че ромите в България са около 4% от населението, това би означавало, че трябва нормално да виждаме поне десетима народни представители от ромски произход. За съжаление в българския парламент имаме само един.

Това заяви изпълнителният директор на Институт „Отворено общество” в София Георги Стойчев на откриването на петата стажантска програма за млади роми в Народното събрание.

По думите му, така е било и в предходни периоди. "Усилието да се подпомага ромската общност, да се включва в политическия живот на страната, в публичните дебати, е усилие, което си заслужава и ще трябва да бъде подкрепяно и за в бъдеще. Забележителен е фактът, че откриваме тази стажантска програма, ден след като САЩ се присъединиха като наблюдатели на Десетилетието на ромското включване. Този ангажимент, заедно със силния ангажимент, който виждаме от страна на ЕС, създават благоприятна среда ромската интеграция да се превърне от програма в реалност. Българското правителство проявява силен ангажимент към този процес. Оттук нататък смятаме, че мястото за дебат относно ромската интеграция, трябва да се пренесе в парламента и очакваме по-активна роля от парламента в този процес. Имаме нужда от стажантска програма за млади роми в Народното събрание, защото ромската общност все още не е пропорционално представена в политическия живот на страната”, посочи Стойчев.

Програмата се провежда за пета поредна година. В нея ще участват 10 високообразовани младежи от ромски произход. За всяко едно място в програмата, са се състезавали трима кандидати. До момента през програмата са минали 40 младежи от ромски произход. Много от тях получиха възможност да се срещнат с политически лидери на най-високо национално, европейско и световно равнище, включително вчера и с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Един от тях вече е на работа в Народното събрание. Други участници в програмата успяха да намерят работа в други държавни институции. Георги Стойчев благодари на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и на посланика на САЩ за България Н. Пр. Джеймс Уорлик за техния силен институционален и личен ангажимент към програмата.

Радослав Христов, председател на Клуба на завършилите роми-стажанти в Народното събрание, благодари за реализирането на програмата в Народното събрание. „Това е едно сериозно отношение и ангажимент от страна на тази висша институция, която винаги се е обръщала с лице към проблемите на ромската общност и младата ромска интелигенция на България. По този начин смятаме, че процесът на интеграция ще бъде по-успешен”, заяви Христов.

Водещи новини

Още новини