Цветанов: КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО (видео)

Канал 3
share

За предоставена от президента по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност чернова на скандално становище съобщи пред журналисти след заседанието председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО. Бих искал президентската институция да представи становището, по което трябваше да дискуираме и заради което се забавихме толкова много. Президентската институция с това, което ни представи като становище, ако го бяхме приели, трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започваме стъпки за излизане от НАТО и Европейския съюз. Текстовете бяха с подобни изводи. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея, заяви Цветанов.

Хубаво е, че имаше разум и спонтанност както и от външния министър, и от мен, и от други колеги, изключително подготвена евроатлантическа позиция изразиха представителите на ДПС. Имаше емоционални реакции от членове на КСНС, които премиерът подкреп. Ние искаме да останем в Европейския съюз, в НАТО, с което да гарантираме защитата на България, Цветан Цветанов.

Най-трудният момент от заседанието беше самото начало. Имаше едно кратко уточненние и когато бяха чути докладите държах да се уточнят нещата,  свързани със светлината и тъмнината. Бях категоричен, че някой път с позицията на президента, различна от тази на правителството, не даваме ясен знак на евроаталантическите ни партньори, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

От страна на президента не беше коректно, че когато имаше възможност да изложи обща позиция, направи личен коментар, каза още Цветан Цветанов.

До октомври може би ще имаме яснота дали се налага да бъде актуализирана приетата финансова програма 2019-2021 , която беше приета вчера в Министерски съвет, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. Той обясни, че октомври е срокът да се видят какви са постъпленията в бюджета и допълни, че много са темите които излизат на дневен ред. В момента правителството и социалното министерство правят всички възможни разчети за да видим колко са средствата, които трябва да бъдат допълнително отделени за хората с увреждания след 18-годишна възраст, посочи той и уточни, че първите стъпки са 81 милиона, "а в по-сериозната стъпка говорим вече за около 200 милиона".

Цветанов разказа още, че позицията на БСП е била, че не е съгласна два процента от БВП да отидат за отбрана и припомни, че ангажиментът на страната ни до 2024 г. е да покрием тези критерии.

Водещи новини

Още новини