Румен Радев: На КСНС трябва да стане ясно какви мерки предприема България относно рисковете за нацио

Пресцентър Президентство
share

Очаквам на този Консултативен съвет за национална сигурност да стане ясно още веднъж какви са мерките, предприемани от България, за неутрализация на рисковете и заплахите за сигурността на страната ни, предаде репортер на Novini.bg. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев след публичната лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, която се проведе в УНСС по повод откриването на Младежки икономически форум 2018.

„Преди почти една година имаше такъв съвет и ясно взети решения за изграждане на необходимите отбранителни способности, за модернизацията на българската армия, за повишаване статуса на военнослужещите“, коментира Радев.

По думите му държавният глава сега иска да чуе отговори на върпоса какво трябва да се направи, за да бъдат изпълнени тези решения.

„Ще разгледаме обстановката не само в Сирия, но и в България. Ще коментираме и неспокойната обстановка на Балканите – какво правят съседите около нас, какви модернизационни програми разгръщат, какви разходи имат за въоръжение и за какво се готвят“, посочи президентът.

Той допълни още, че ще се обсъди темата какво правим ние като модернизационни програми, както ще се говори и по мерките, които трябва да се вземат.

„Колективната система за сигурност в НАТО, колективната отбрана не неглижира изграждането на наш собствен отбранителен капацитет, а напротив. Налага го и всички ние трябва да го осъзнаем“, посочи президентът.

Водещи новини

Още новини