Плевнелиев: Фалит на Гърция ще има тежки последствия у нас

Булфото
share

Не очакваме каквито и да било сътресения в България на банките заради кризата в южната ни съседка. Ще дадем всичко от себе си Гърция да не стигне до фалит, защото тя е много важен търговски партньор за България и ще има тежки последствия у нас.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев днес на въпрос на журналисти след срещата си с министър-председателя на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол.  Двамата са обсъдили надграждането на австрийско-българските отношения, нови инвестиции от страна на Долна Австрия в България в областта на културата, енергетиката и сигурността.

"Със стратегията "2020" искаме да осъществим напредъка, който провинция Долна Австрия е направила – да намалим безработицата, да увеличим приходите и инвестициите. Подкрепяме Дунавската стратегия, която е и на Долна Австрия. По нея търсим вариант - по река Дунав да има повече придвижване и туристи, каза Росен Плевнелиев.

По-рано днес с Прьол се срещна и премиерът Бойко Борисов. Обсъдена е Дунавската стратегия. "Австрия е един от моторите по тази тема. С радост се констатира, че тази година е пусковият срок на "Дунав мост 2", което ще даде нов тласък в тази посока", каза след разговорите премиерът. Той изтъкна, че министър-председателят на Долна Австрия е много добър приятел на България.

Обсъдено е изграждането на четирилентовия път Русе – Дунав. "Имаше и коментар за Шенген, както и за зелените енергии и изграждането на каскада „Горна Арда”. Целта е - напролет 2013 г., да започне строежът на каскадата, което е още една стъпка към зелената енергия. Благодарих му и, че осигуриха стипендии за български студенти в тяхно елитно училище за туризъм. Това са безплатни стипендии в едно от най-реномираните училища", каза Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини