Ердоган от Варна: Елате заедно да създадем стабилна и благоденстваща Европа (видео)

share

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви по време на съвместната пресконференция след срещата на върха в Евксиноград, че за него е удоволствие да бъде във Варна по време на срещата с лидерите на ЕС.

Преди срещата имахме с премиера Бойко Борисов една много ползотворна среща на четири очи. Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото, посочи Ердоган.

По думите му Туск и Юнкер са споменали по време на срещата,  че трябва да се работи повече в тази посока. Нашата кандидатура в ЕС започна през 63-година, а вече сме 2018 година. Искаме час по-скоро да направим положителна стъкпа в тази посока, посочи Ердоган. Обсъдихме стъпките, за да се подобрят отношенията между ЕС и Турция, допълни турският лидер.

По думите му Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на  борбата с тероризма и бежанците. Към настоящият момент сме получили 1 милиард и 800 хиляди евро, по споразумението, надявам се, че вторият транш към договора за тези 3 милиарда евро ще бъдат изпратени скоро, за да бъдем улеснени по отношение на бежанците, заяви турският президент.

Той подчерта, че на срещата е бил поставен и въпросът за либерализирането на визовия режим. Либерализирането на визвия режим на нашите граждани е друг въпрос, по който очакваме обратна връзка от ЕС, заяви още Ердоган.

Турция уважава демократичните права на всеки, каза още турският лидер.

Подкрепяме каналите на диалога да бъдат винаги отворени. Направихме първата стъпка за подобряване на диалога. Но това не е достъчно, сега трябва да предприемем конкретни мерки, категоричен бе Ердоган.

От Варна се обръщам към ЕС: Елате заедно да работим в Сирия ,Ирак, Палестина, Ерусалим, Йемен и Афганистан. Елате заедно да създадем стабилна и благоденстваща Европа, каза Реджеп Ердоган.

Благодаря на премиера Бойко Борисов за неговото гостоприемство, посочи накрая Ердоган.

Водещи новини

Още новини