Внесоха искане за създаване на анкетна комисия за Първанов и Марин

share

60 народни представители от ГЕРБ, РЗС и независими депутати са подписали искане за създаването на анкетна комисия за разкриване на истината около помилванията, даването и отнемането на българско гражданство по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин.

Това съобщи лидерът на РЗС Яне Янев и допълни, че искането вече е заведено в деловодството на парламента.

По думите му, само през миналата година президентът Георги Първанов е опростил 500 000 лева само на физически лица, без да има яснота кои са те.

Депутатите искат комисията да установи принципите, нормативните основания, реда на действие и фактическите обстоятелства, при които Първанов и Марин са упражнявали правото на помилване, на опрощаване на несъбираеми държавни вземания и подаване и възстановяване на българско гражданство.

В искането е записано още, че комисията трябва да установи всички случаи на помилване, като проучи фактите и обстоятелствата, свързани с решенията на комисията по помилване, както и да установи мотивите, основанията и целесъобразността на всеки от актовете на помилване, както и дали са извършвани противоправни действия от вече помилвани хора.


 

Водещи новини

Още новини