Политолог: Един скандал захлупва другия в политиката ни

БНТ
share

С настъпването на пролетта нараства оптимизмът у хората. Очаквано по-оптимистично са настроени младите хора, а възрастните – по-песимистично. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ политологът Димитър Ганев по повод ново социологическо проучване на изследователския център "Тренд".

Данните показват, че благоприятната макроикономическа рамка се отразява на обществените нагласи. Отбелязва се оптимизъм в икономическо отношение. Песимизмът от голямата криза от 2009 г. е преодолян. Българската икономика е функция на европейската, а в момента европейската икономика се възстановява и отбелязва растеж. Трябва да гледаме Европа. Ако Европа кихне, България ще се разболее, заяви Ганев.

По думите му Европа продължава да бъде одобрявана. Тлеещият евроскептицизъм, който ми се струва по-скоро в медиите, отколкото в изследванията, не покълва, отбелязва анализаторът.

Политиката у нас напоследък е в непрекъснат скандал. Един скандал захлупва другия, но това не се отразява на нагласите на хората, заяви Димитър Ганев.

Според него това не бива да успокоява управляващите, защото, по думите му, в обществото се забелязва социално напрежение. Скандалите, които имаше до този момент, не са пряко свързани с джоба на хората. Борисов е изключително сензитивен и когато назрее подобен въпрос, се развързва кесията на бюджета, коментира политологът.

Политическата логика не следва да има предсрочни парламентарни избори. Ако някой от лидерите на Патриотите тръгне по самостоятелен път, може да има ново парламентарно мнозинство, без това да доведе до предсрочни парламентарни избори, каза още Димитър Ганев.

Водещи новини

Още новини