Цецка Цачева: Служителите на затворите ни отказаха 5 % увеличение на заплатите, искат 20 %

Канал 3
share

Усилията за подобряване на условията в затворите трябва да вървят успоредно с тези за подобряване на условията на труд за работещите там. Така отговори министърът на правосъдието Цецка Цачева на въпрос на депутата от БСП Иван Иванов относно политиката на Министерството на правосъдието по управлението на затворите и настаняването на осъдените с ефективни присъди. 

"Споделям притесненията относно невъзможността на министерството и правителството да отговорят на исканията, които са поставени от Синдикатите на служителите в затворите. С тях повече от пет месеца сме в непрекъснат диалог", каза още тя.

„Служителите на затворите преминаха към ефективни стачки. Следващият протест е на 10 март. На този етап това, което е осигурено със Закона за държавния бюджет е 5 % увеличение на възнаграждението от дата 1 януари 2018 г. Правителството прояви желание за вдигане на заплатите с още 5 %, но искането на синдикатите е за 20 % увеличение. Информирах финансовия министър, че синдикатите отказаха това увеличение", допълни Цачева.

„Министърът на финансите може да разпределя средства по Закона за държавния бюджет. Не мога да удовлетворя исканията за по-високи възнаграждения“, завърши Цецка Цачева.

Водещи новини

Още новини