Не омаловажавайте срещите на Борисов, обърна се Добрев към Нинова (видео)

share

Няма нужда да омаловажавате срещите на премиера Бойко Борисов. Те не са просто някакви вечери, за които вие говорите. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев от парламентарната трибуна, обръщайки се към лидера на БСП Корнелия Нинова.

Не виждам защо трябва да се драматизира с една тема, която всички поставихме на дневен ред, каза Добрев във връзка с продажбата на активите на ЧЕЗ.

Знаем как преди 3-4 години имахме тарифен децифиц в енергетиката. Нека от енергетиката да не се опитваме да правим политика, каза депутатът.

Припомняме, вчера от "ЧЕЗ Груп" обявиха, че Надзорният съвет е одобрил продажбата на българските активи на компанията на групата "Инерком България".

Добрев  изрази тревога дали новият купувач на ЧЕЗ има капацитета да управлява такова дружество.
 

"Нямахме никаква информация за сделката, включително първата новина, която прочетох, че фирмата "Инерком" купува ЧЕЗ, ми се стори фалшива", каза Добрев.

Според това, което пише в медиите, тази фирма има 90 хиляди лева активи и е на загуба от 11 хиляди лева за миналата година и изведнъж купува за 300 млн. евро бизнеса на ЧЕЗ - оборот от 2 млрд. лева, половината абонати приблизително в България, една трета от мрежата, коментира той. Опасявам се доколко този нов купувач, ако това е истина и се стигне до прехвърляне на активите на ЧЕЗ на тази фирма, ще има капацитет да управлява един такъв бизнес, добави Добрев.

Надявам се КЗК и КЕВР да направят наистина подробна проверка, каза председателят на енергийната комисия в парламента. Той посочи, че министърът на икономиката Емил Караниколов вчера е казал, че вероятно и ДАНС ще провери купувача. Надявам се, ако има нещо сиво, така да се каже, то да бъде разкрито, добави Добрев.

Председателят на енергийната комисия каза, че няма информация дали Гинка Върбакова, която според публикации в медиите ръководи "Инерком", е кума на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Не съм я питал, по-същественото е дали една такава фирма има капацитета да управлява дружество като ЧЕЗ, коментира той и отбеляза, че оборотът на ЧЕЗ е 2 процента от БВП.

В медиите пишеше, че тази фирма притежава и фотоволтаични централи, каза Делян Добрев.

Първо това не ме успокоява, защото да имаш ВЕИ проект и да пускаш на месец една фактура да си получиш парите за преференциалната цена и произведената енергия няма нищо общо с това да управляваш електромерите на половин България и мрежата на една трета от територията на България, коментира той. Не съм проверил, не знам кои са тези ВЕИ-та, но те със сигурност не са от най-големите, може да се окаже, че са съвсем малки, домакински, и също не предполагат такъв мащаб на инвестицията, добави Добрев.

Водещи новини

Още новини