Илияна Йотова ще връчи български документи за самоличност за особени заслуги към България

share

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчи български документи за самоличност на Сафет Баличевац утре от 12.30 часа на официална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Сръбският гражданин е получил българско гражданство на основание чл. 16 от Закона за българското гражданство за особени заслуги към България в обществената сфера. Баличевац активно участва в спасителната акция при автобусната катастрофа в река Лим през април 2004 г., се припомня в съобщението. Тогава, близо до черногорския град Биело поле и сръбския град Приеполе, на връщане от екскурзия от Дубровник, загинаха 12 деца от Свищов, а 38 души от пътниците бяха спасени.

През април 2005 г., една година след трагичния инцидент, България пое ангажимент за предоставяне на българско гражданство на спасителите като израз на дълбока благодарност и признателност. Четирима от участниците в спасителната операция вече имат български документи за самоличност, се отбелязва в съобщението.

След трагичния инцидент граждани на Сърбия и Черна гора, участвали в спасяването на пътниците от падналия в река Лим автобус, бяха удостоени от президента Георги Първанов с ордени "Мадарски конник". Сред отличените беше и Сафет Баличевац, тогава 20-годишен. 

Водещи новини

Още новини