Менда Стоянова: Където се продават стоки директно на населението има най-високи нива на сива икономи

БНТ
share

Изследванията за корупция и сив сектор в много чужди доклади са на база анкети, което не може да е определящо. Не бива да отричаме, че има сива икономика, има я. Но трябва да кажа, че през последните години има значителни промени в борбата с нея. Това заяви председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в сутрешния блок на БНТ.

"В различните сфери корупцията е в различен размер. Там, където се продават стоки директно на населението има най-високи нива на сива икономика. На такива места се продава без документи, но и се е купувала стока без документи. При развитието на икономиката и леко повишаване на цените, за да се вдигат и заплатите, ще има процес на изсветляване на сивия сектор", допълни тя.

"Бюджет 2017 при планиран дефицит, приключи на плюс или т.н излишък. Фирмите генерират повече печалба. Има и ръст на брутния вътрешен продукт. Аз лично смятам, че по-важно е да имаме по-устойчив банков ръст. Това дава сериозен старт на по-големи ръстове и в други сфери. Този ръст трябва да дойде от инвестиции, но имаме ограничения, които са свързани с човешкия фактор", разкри още Стоянова. 

"Пропуските от митниците са премахнати още при установяването им. Усъвършенстването на касовите апарати е следващата стъпка в борба със сивия сектор", завърши Менда Стоянова. 

Водещи новини

Още новини