Мюсюлманите гласували за ДПС, защото няма друго

Булфото
share

Това заяви в предаването „Карбовски директно" на Нова телевизия Неджметин Хак, основател на турското национално- освободително движение в България, провокирано от Възродителния процес.

„В програмата ни беше заложена борба без оръжие. Ние трябва да си извоюваме изконните човешки права на личността. Не ставаше въпрос само за турците, а за мюсюлманите, на които им бяха отнети правата", разясни Хак за 80-те години на миналия век. „Имахме структури в 500 населени места, но ни трябваше лидер, който да е по-образован, който да е на по-високо ниво", обясни Хак. Изборът им паднал върху Ахмед Демир, както тогава се наричал лидерът на ДПС. Доган отишъл в Дръндар, заедно с Касим Дал, и основал ново звено.

После било взето решението партията да се основе легално. „Като по-учен натоварихме Ахмед Доган да изработи програмата", разказа Хаг. Идеята за въоръжена борба за права и свободи на членовете на движението е забранена още тогава, увери той.

„Замислих се защо първо нас пуснаха от затвора. После видях натиска върху себе си и напуснах България", заяви Хак, който бил заплашен, че един от синовете му ще катастрофира. Целта била да не участва в основаването на ДПС. Той напуснал 2 дни преди това да стане.

Първият лидер на турците в България заяви, че не съжалява, че Доган е оглавил ДПС. „Основателите никога не са имали претенции за нищо", категоричен е Хак, който иска да събере старите основатели на движението.

„В никакъв случай не става дума за нова партия. Не съм привърженик на системата „след мен потоп". Никой да не се мисли, че той е месията", заяви Хак, който сега живее в Добрич.

Мълчанието си толкова години той обясни с това, че турците в България нямали алтернатива. Същото важи и сега, а Касим Дал не можел да бъде такава.

Според Хак у нас няма национална партия, всички са малцинствени и само разделят народа. Той е на мнение, че Ахмед Доган трябва да се оттегли от ръководството на ДПС.

Водещи новини

Още новини